torsdag 12 februari 2015

Betygskampen som ställdes in

Regeringens beslut att gå oppositionen (läs Jan Björklund) tillmötes i betygsfrågan och låta upp till 100 skolors fjärdeklassare bli försökskaniner för den sällsynt dåligt underbyggda idén om betyg i tidigare ålder gör mig tämligen bekymrat förvånad.

Det är sällan som ett förslag är så uppenbart illa förankrat som detta. Här finns alltså en alldeles ovanligt gedigen – och dessutom färsk – forskningsgenomgång som gör båda tummar ned för förslaget. Därtill lika negativa remissvar från alla tunga instanser. Folkpartiets spinndoktorer har varit tvungna att gräva djupt i riksdagsbibliotekets källare för att finna stöd för förslaget. Jag kan inte påminna mig något annat exempel på att ett parti försökt övertyga sina debattmotståndare med åttio år gammal forskning. Det torde vara tämligen unikt. Men mycket mer fanns inte att hämta. Det var helt enkelt tomt i bibliotekshyllan.

Kompromissvilja är nog bra och med den parlamentariska sammansättning som just nu är den som regeringen har att förhålla sig till så lär den få vänja sig vid att visa sådan. Men i just detta specifika fall hade det varit ovanligt befogat att ta strid. Alldeles i synnerhet som jag faktiskt tror att en sådan hade kunnat vinnas. Såväl SD som C och Kd har vacklat i debatten och till och med inom Fp har enstaka grymtanden hörts. Det torde alltså inte ha varit alldeles otänkbart att något eller ett par av dessa hade hejdat sig inför omröstningen i riksdagen och varit öppna för en annan typ av kompromiss. En utvärdering av den senaste ålderssänkningen för betyg exempelvis. Men här fegade regeringen ur och gav ifrån sig initiativet i en debatt som höll på att vinnas.

Jag tycker alltså att det här var ett misstag. Dessutom ett misstag som kan bli ödesdigert. Vad väntar härnäst? Kompromisser i integrationspolitiken? Kan vi förvänta oss försöksverksamhet med tillfälliga uppehållstillstånd för en utvald grupp syriska asylsökande?     

Läste att alliansstyrda Nacka sagt sig vara redo att anmäla sig frivilligt till betygsexperimentet. Möjligen kommer andra alliansstyrda kommuner med höginkomstprägel göra detsamma; som Täby, Kungsbacka och Partille? Så hur kommer underlaget för en vetenskaplig utvärdering av experimentskolorna att se ut? Det blir ett urvalsproblem att bita i. Det bekymrar förstås inte den forskningsföraktande Jan Björklund. Men regeringen??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar