söndag 12 januari 2014

Ariel Sharon avliden – en fredens man... twittrar en viss utrikesminister



Israels förre premiärminister Ariel Sharon har avlidit. Han har varit sjuk i flera år (vegetabiliserad har det ofta sagts) så det kom inte som någon stor överraskning. Hans gärningar ligger ett antal år bakåt i tiden så det har funnits gott om tid att utvärdera dem. Men kanske också nog länge för att glömma dem? Eller hur ska vi tolka bland andra Carl Bildts twittrande? Vår utrikesminister skriver så här (för den som undgått att se det):

” Ariel Sharon was a great leader of Israel. A brilliant military commander, but also a wise statesman seeing the necessity of peace”

Stor ledare måhända. De har vi sett många av historiskt. De har dock alltför sällan vunnit sin storhet genom handlingar av godhet, barmhärtighet och fredsvilja.

Här en liten påminnelse för utrikesministern och andra som glömt vem Ariel Sharon var och vad han legat bakom för handlingar:


Libanon

Israel gick in i Libanon sommaren 1982 under förevändning att slå till mot PLO och fördriva dem från Israels närhet. Invasionen genomfördes alltså som självförsvar, var den officiella förklaringen. Det uttalades också att det var ett fredsbevarande uppdrag, att Israel var där ”för freden”. I augusti hade fredsuppdraget skördat 17500 civila dödsoffer, 40000 skadade och gjort 400000 hemlösa. 

PLO gick med på att lämna Libanon och den 30 augusti 1982 for Arafat till Tunis med sina stukade gerillatrupper. Överenskommelsen om denna evakuering hade förhandlats fram av USA:s sändebud Philip Habib och i överenskommelsen garanterades att Israel inte skulle gå in i västra Beirut där flyktinglägren fanns eftersom de då skulle vara helt försvarslösa utan PLO-gerillans beskydd.


Den 16 september 1982 bröt Israel mot vapenvilan och Ariel Sharons armé gick in i västra Beirut och omringade de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila. Garantin i överenskommelsen med PLO hade visat sig helt utan substans. Från kringliggande hustak kunde de israeliska soldaterna följa hur kristna falangister utförde sin sällsynt grymma massaker i de palestinska flyktinglägren. Deras lysraketer hjälpte den mordlystna milisen att genomföra sin systematiska mordaktion. Krigskorrespondenten Robert Fisk har beskrivit detta i en ögonvittnesskildring i Pity the Nation. Han var en av de första som gav sig in i lägren efter massakern och hörde till och med skott avlossas av mördarna som var på väg att avsluta sitt illdåd. Hans berättelse är en lång, outhärdlig beskrivning av skändade lik, många kvinnor och barn, med uppfläkta magar och avskurna halsar. 


En längre beskrivning av massakern finns på denna blogg och kan läsas här.


Ariel Sharon fick till och med hård kritik inom Israel och tvingades avgå som försvarsminister men satt kvar i regeringen utan portfölj, som det heter.
 


Den store befälhavaren

Till skillnad från Carl Bildts beskrivning av Ariel Sharon som en ”stor befälhavare” skulle de som bor i Gaza och på Västbanken snarare kalla honom en stor slaktare. Sharon har alltid varit sällsynt hänsynslös i sina uttalanden vilket avspeglat sig i handling vid mängder av tillfällen. Han såg alla palestinier som terrorister och deras liv hade inget som helst värde. Ett par klipp ur Robert Fisks Det stora kriget för mänskligheten ger en mindre smickrande bild av befälhavarens storhet och fredsvilja: 

”När Ariel Sharon gav order om att en Hamasrepresentant i Gaza skulle dödas jämnade ett israeliskt jetplan ett bostadshus med marken och dödade sjutton civila, inklusive nio barn. Sharon betraktade angreppet som en seger över terrorn”

”Hans karriär varslar definitivt inte om fred. Sharon röstade emot fredsavtalet med Egypten 1979. Han röstade emot ett tillbakadragande från södra Libanon 1985. Han motsatte sig att Israel skulle delta i fredskonferensen i Madrid 1991. Han motsatte sig plenumomröstningen i Knesset om Osloavtalet 1993. Han lade ner sin röst i en votering om fred med Jordanien 1994. Han röstade emot Hebronavtalet 1997. Han fördömde det sätt som Israels reträtt från Libanon 2000 genomfördes på. Bara fram till 2002 hade Sharon byggt trettiofyra nya judiska kolonier på palestinsk mark”.


Bosättningarna och ”skyddsmuren”

Han var också bosättarnas store skyddsling; ”Jag sa åt dem: bygg inte stängsel runt era bosättningar. Om ni sätter upp stängsel kommer ni att begränsa er expansion. Vi bör bygga stängsel runt palestinierna, inte runt våra platser”. (citerad i Neve Gordon, Israel´s Occupation, ur Inhägnade stater, avtagande suveränitet, Wendy Brown).

Som utrikesminister uppmanade han bosättarna att ”ta varje backkrön de kan” på Västbanken (övers i Robert Fisks Det stora kriget för mänskligheten).

Som bostadsminister drev han en hårdnackad bosättningspolitik som än idag är en av stötestenarna för fredssamtal mellan Israel och Palestina. 

Det var också Ariel Sharon som lät påbörja uppförandet av muren som olagligt dragits genom ockuperat område på Västbanken och Östra Jerusalem. Dubbelt så hög som Berlinmuren och flera gånger längre står den nu som ett skamligt minnesmärke av Ariel Sharon, den kanske främste förespråkaren av ”järnmurspolitik” Israel haft de senare decennierna.


Provokativ i ord och handling

I slutet av 1990-talet lät han en tunnel grävas under moskéinhägnaden och i september 2000 marscherade han, tillsammans med 1000 israeliska säkerhetsmän och militärer, upp på Tempelberget deklarerande att Israel aldrig skulle släppa kontrollen över den heliga platsen, vilket tände den palestinska vreden och utlöste den andra intifadan. Om det inte var avsiktligt så var åtminstone timingen för denna provokation oerhört illa då fredsprocessen befann sig i ett skakigt och avgörande läge.

Den minnesgode kanske också kommer att tänka på attacken mot Dror Feilers konstverk på historiska museet 2004. En vandalisering av israels ambassadör Zvi Mazel som helhjärtat backades av Sharons Likudregering och sannolikt ingick i en kampanj mot EU för att minska deras inflytande över utvecklingen i Mellanöstern där också beskyllningar av EU för antisemitism ingick.



Förnekande av historien

Först under senare decennier har israeliska forskare, tack vare nyöppnade arkiv, kunnat skriva en ny självkritisk berättelse om staten Israels födelse och hur försvaret av denna stat har bedrivits. Till dessa s.k. nya historikerna hör Benny Morris, Ilan Pappe, Avi Shlaim, Simha Flapan och Tom Segev bland andra.

Regeringen Sharon utfärdade 2002 förbud mot att använda dessa nya historikers rön i skolundervisning trots att de till stor del bygger på forskning bland officiella israeliska dokument. 


Bildts egen eller Sveriges officiella hyllning?

Denne fredens man hyllar nu vår utrikesminister onyanserat från sitt twitterkansli på UD. Jag hoppas inte detta är regeringens officiella hållning? Samtidigt kan en ju i så fall undra över lämpligheten att utrikesministern torgför den.

Carl Bildt måste kanske som utrikesminister sända kondoleanser till en avliden gammal statsman men det finns ingen som helst anledning till att samtidigt avge en hyllning. En sådan kan inte betraktas annat än som en provokation mot alla de palestinier och libaneser (varav en hel del nu lever i Sverige) som drabbats av hans beslut och order eller också som en sällsynt oinitierad analys av Sharons livsgärning. Kanhända har inte heller Bildt läst de av Sharon en gång bannlysta nya historikerna?
 




Mer läsning om den kloke statsmannen och fredskämpen Ariel Sharon finns bl.a. hos:

Amnesty International

Human Rights Watch

Aftonbladet
 

  

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar